Rengöring av sadlar (och andra läderprodukter)

Fukt, smuts och extrem torrhet är lädrets värsta fiender.

Efter användning om lädret är smutsigt eller svettigt – torka alla ytor rena med en lätt fuktad svamp och eventuellt en rengöringsprodukt såsom sadeltvål om det är mycket smutsigt. Torka sedan helt torrt och förvara på en torr plats. Använd någon typ av läderfett då och då för att bibehålla mjukheten i lädret och förhindra uttorkning. Överdriv dock inte smörjandet – lädret ska inte mättas med olja eller annan lädervårdsprodukt då det kan försvaga fibrerna i lädret. Produkter med ingredienser som liknar dem som förekommer naturligt i läder är att föredra – såsom naturliga fetter och vaxer. Ta av svettiga schabrak efter varje ridtur och låt dem torka för sig själva – inte ovanpå sadeln!

Att tänka på

Att använda stigläder av bra kvalitet och rena ridstövlar minskar risken för skavmärken på kåporna. Tänk också på att ridning i jeans med tjocka innersömmar kan skada sitslädret.

Passform, stoppning mm

Ullstoppade sadlar kan upplevas ligga lite ”ovanpå” hästen de första 1-2 veckorna. De formar sig sen efter hästen och sjunker ner något. Efter kortare eller längre tid är det en bra idé att kontrollera om stoppningen behöver justeras.

Många sadlar går att ändra bomvinkel på. HästKuren kan ändra de flesta modeller och märken. De flesta hästar ändrar sig med tiden och efterhand som de tränas. Det finns flera andra aspekter att ta hänsyn till förutom bomvinkeln då en häst ändrat sig.